Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009

Συμβόλαιο με τον Θεό και άλλες ιστορίες - Will Eisner


Ένα βιβλίο μύθος που όρισε μια νέα μορφή τέχνης, την graphic novel, και επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά τον Will Eisner ως τον μεγάλο νεωτεριστή των κόμικς.
Στον αριθμό 55 της Λεωφόρου Ντρόπσι ο Φρίμμε Χερς απαρνιέται τον Θεό όταν πεθαίνει η αγαπημένη του κόρη. Ένας πλανόδιος μουσικός χάνει την ευκαιρία να αλλάξει τη μίζερη ζωή του γιατί ξέχασε σε ποιον δρόμο του παρουσιάστηκε. Ο απειλητικός επιστάτης, που ζει στον δικό του κόσμο στα υπόγεια της πολυκατοικίας, πέφτει θύμα ενός σατανικού κοριτσιού με αγγελικό πρόσωπο. Ο Γουίλλι, ένα νεαρό αγόρι έχει το πρώτο του ρομάντζο ή την πρώτη του σεξουαλική εμπειρία, ενώ η καταπιεσμένη σεξουαλικότητα των παραθεριστών του καλοκαιριού ξυπνάει και κάποιοι επιδιώκουν σχέσεις που θα οδηγήσουν σε γάμο από συμφέρον.
Μέσα από τις τέσσερις αυτές ιστορίες, το «Συμβόλαιο με τον Θεό» με το δράμα, την σάτιρα, την κωμωδία, ο Eisner καταργεί τους σχηματικούς και δεδομένους ήρωες των κόμικς, τους αντικαθιστά με πρόσωπα που γέννησαν οι συνθήκες της εποχής. Αυτή ακριβώς η πραγματικότητα είναι που κάνει τη δουλειά του πρωτοποριακή.
Το 'Συμβόλαιο με τον Θεό' είναι ίσως το σημαντικότερο κόμικ στην ιστορία της 9ης τέχνης και παράλληλα ένα εξαιρετικό κόμικ από τον 'πατέρα' των κόμικς, Will Eisner.
Βαθμολογία: 9/10

4 σχόλια: